Prima impresieDe câte ori nu vi s-a întîmplat să judecaţi pripit o persoană? Sau, şi mai neplăcut, să fiţi judecaţi la rîndul vostru de cineva care nici măcar nu vă cunoştea de mai mult de 5 minute? Prima impresie poate influenţa relaţia dintre două persoane, accentul fiind pus de obicei pe aspectul fizic sau pur şi simplu pe gesturile sau atitudinea interlocutorului.

O zicală pe cît de amuzantă, pe atît de adevărată, spune că nu ai niciodată o a doua şansă de a face o primă impresie pozitivă. De cele mai multe ori ne sunt de ajuns cîteva secunde pentru a impresiona sau a îndepărta o persoană de-abia întîlnită. Dar pe ce se bazează aceste păreri formate la prima vedere? Uneori pe cîteva cuvinte, care conving sau blamează din start. Alteori pe un fizic îngrijit sau un aspect ciudat. Cîteodată ne formăm o impresie bazîndu-ne pe precedente, gîndindu-ne că am mai cunoscut pe cineva care vorbea sau se mişca la fel.

Tindem să ne formăm tipare şi criterii de evaluare, mai mult sau mai puţin conştiente, iar acestea ne influenţează fără să ne dăm seama. Specialiştii spun că, deşi se întîmplă să realizăm ca prima impresie nu este întotdeauna fondată, de cele mai multe ori păstrăm undeva în subconştient ceva din senzaţia pe care ne-a lăsat-o iniţial o persoană, un loc sau chiar o melodie ascultată la radio.

Avînd în vedere că mulţi dintre noi acţionează pe baza acestei prime impresii, nu este deloc greu de înţeles de ce în viaţă au de cîştigat în principal oamenii a căror intuiţie obişnuieşte să nu dea greş. Fie că este vorba de prieteni, parteneri de afaceri sau locuri de muncă, nu putem nega importanta momentului în care emitem o primă judecată, pe baza căreia luăm decizii ce ne pot influenţa traseul personal şi profesional.