EchipăBun deci tocmai ţi-a venit în minte o idee, este una din cele mai bune de până acum.

Începi şi îţi dedici foarte mare parte din timp pe ea, defapt începi să mănânci, dormi şi respiri cu noua ta idee tot timpul. După ce investeşti o mare perioadă de timp şi depui foarte mult efort în acea direcţie brusc îţi scade interesul şi te opreşti. Ţi s-a întâmplat?

Defapt acest lucru ni se întâmplă tuturor, şi mai ales datorită gândurilor noastre ce ne joacă aproape mereu în minte. Cele 5 gânduri majore sunt:

  1. “Nu ajung nicăieri”
  2. “Nu ştiu ce să fac mai departe”
  3. “Nu-mi mai pasă. De ce mi-ar mai pasă?”
  4. “Poate ideea mea nu este foarte bună.”
  5. “Altă persoană face deja acelaşi lucru ca mine şi o face mai bine.”

Dacă ai avut uneori unul sau mai multe din gândurile de mai sus în mintea ta în acelaşi timp, ideea ta măreaţa s-a  terminat doar cu atât – ca o simplă idee ( nu s-a materializat cum trebuia defapt).

Găsiţi mai jos simple căi de a trece peste blocajele ce ni le autoimpunem (de care de multe ori nu putem trece) şi cum putem ajunge din nou pe drumul cel bun:

“Nu ajung nicăieri”
Te chinui destul de mult pe un proiect şi simţi că nu o vei scoate niciodată la capăt. Poate lucrurile chiar merg greşit, sau poate chiar tu nu îţi poţi da seama de lucrurile întreprinse şi valoarea acestora.
Ce poţi face?
Sparge obiectivul mare în mini-obiective: pur şi simplu ia o sarcină mare şi împarte-o în bucăţele mici. În acest fel vei obţine satisfacţia şi plăcerea ca ceea ce faci nu este în zadar, ba mai mult vei conştientiza o evoluţie continuă. Gândeşte-te ce ar însemna să joci Mario în copilărie fără nivele să zicem, nu vei mai avea acea satisfacţie că evoluezi în comparaţie cu drumul iniţial.

“Nu ştiu ce să fac mai departe”
Dacă nu ai o viziune şi nu ştii care este scopul tău final atunci trebuie să faci în aşa fel să ajungi acolo. Există câteva lucruri ce te pot ajuta să îţi găseşti direcţia:
Scrie toate lucrurile ce îţi vin acum pe moment în minte pe o hârtie. După ce stai minim 5-10 minute organizează-le şi alegele pe cele mai bune. În plus, poţi realiza o listă şi bifezi lucrurile îndeplinite.
Cercetează pe google pentru a găsi soluţii la problemele tale. Nu eşti singurul care se confruntă cu astfel de probleme şi poţi urma deja paşii altora şi evită astfel obstacolele ce pot apare pe parcurs în drumul tău.
Cere ajutor: nu este nimic în neregulă în a cere un sfat. Fii doar politicos şi cere ajutorul cu măsură, şi atunci când este cazul şi ai intradevar nevoie. Nu uita să întorci favorul mai ales dacă apelezi de mai multe ori la aceeaşi persoană.

“Nu-mi mai pasă. De ce mi-ar mai pasă?”
Revizuieşte comportamentul şi gândeşte-te de ce te-ai apucat de acel lucru.
Care a fost motivaţia ta principală şi ce ţi-ai dorit să obţii iar acum eşti dintr-o dată delăsător? Poate fi o stare emoţională de moment, nu te lasa, probabil vei regreta mai târziu. Citeşte cărţi inspirationale, dezvoltă-te personal şi fă-ţi mentori în domeniile în care vrei să excelezi.
Verifică-ţi energia tot timpul şi asigură-te că faci mişcare (pe lângă beneficiile fizice, sportul îţi asigură cantitatea de dopamină ce îţi dă o stare de bine, astfel eviţi lenevia şi vei fi mult mai entuziasmat când te vei apuca de un lucru).
Mai Ia o pauză! Pauzele scurte şi dese, cheia marilor succese.

“Poate ideea mea nu este foarte bună.”
Aşa zic toţi la început şi astfel se pierd lucruri şi e păcat.
Gândeşte pozitiv, poate părea ciudat dar dacă nici măcar tu nu crezi în ideea ta atunci cine ar face-o? Este de datoria ta să o duci la capăt şi să culegi roadele la final, dar până acolo trebuie să crezi în tine şi că planul tău va ieşi. Cum am zis şi într-un articol recent, un plan este mai bun decât niciun plan.

“Altă persoană face deja acelaşi lucru ca mine şi o face mai bine.”

Dacă ideea ta nu este 100% unică şi altcineva o foloseşte acum nu este absolut nici un motiv de îngrijorare. Defapt, este un semn bun! Acest lucru înseamnă că ideea este bună şi e folosită pentru a face şi bani. Acolo este un domeniu care te aşteaptă şi pe tine să îl explorezi.

Fiecare este unic în felul  lui şi toţi avem un potenţial ascuns, nimeni nu este la fel iar acest lucru este un lucru bun. Dacă vei îmbunătăţi ideea şi vei veni cu ceva nou pe parcurs este excelent, dar până atunci poţi copia succesul altei persoane. Cu atitudinea potrivită şi un plan bine făcut, chiar şi din o idee iniţial mai puţin bună se poate naşte ceva extraordinar în final.

Când lucrezi la un proiect, ce lucruri te opresc pe tine? Ce faci pentru a depăşi obstacolele?