Festivalul Luminii 2012Ne îngrijorăm atunci cînd ne temem că ceva rău se poate întîmpla în viitor. Totuşi, nu prea puteţi să nu vă gîndiţi la viitor cînd aveţi anumite responsabilităţi.

Puteţi anticipa problemele şi să vă gîndiţi cum să ieşiţi din ele fără a vă îngrijora. Învăţaţi să fiţi proactiv (adică să gîndiţi şi să acţionaţi în avans astfel încît să evitaţi mai multă muncă, posibile dezastre). De exemplu, vă temeţi de un examen. Analizaţi problema, motivele pentru care vă temeţi de acest examen şi dacă sînt întemeiate.

Dacă ideea care va dă bătăi de cap, va supăra într-un moment nepotrivit, amînaţi-o pentru un moment cînd puteţi să îi acordaţi atenţia de care are nevoie pentru a vă linişti.

O altă variantă de a face faţă grijilor e să le notaţi pe o listă şi să le gîndiţi pe fiecare în parte, să vedeţi care merită să stăruiţi asupra ei şi pentru care să faceţi planuri.

Multe dintre grijile cotidiene se datorează unor situaţii neplăcute din trecut. Dacă a fost un accident sau o problemă personală, toate ne bîntuie şi am vrea să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a împiedica repetarea întîmplării. Pentru a putea trece de aceste impedimente care ne îngrijorează, trebuie să învăţăm cum să iertăm, cum să nu mai fim geloşi sau cum să punem capăt unei relaţii care ne consuma psihic.

Dacă aveţi impresia că este de datoria ta să previ lucrurile rele sau să le opreşti, te încarci cu prea multă presiune şi prea multe griji. Există complexul eroului şi se prea poate să suferi de el. Nu uita însă că eşti un simplu om şi îţi fixezi standarde aproape imposibile de atins chiar şi pentru un grup de oameni, acest lucru îţi poate aduce decît dezamăgire şi durere.

Ocupaţi timpul cu cît mai multe activităţi – Orice îţi preocupa mintea şi îţi ţine îngrijorarea la distanţă, e un lucru bun pentru tine.

Chiar dacă e bine să fi mereu ocupat, nu te amăgi singur. Dacă ai probleme adevărate, nu fugi de ele ci fă-le fata şi pune-le în capul listei priorităţilor.