DSC_0113Evenimentul, „ÎMPREUNĂ” la Festivalul Luminii, s-a desfăşurat în data de 25 octombrie 2012, în intervalul orar 19-21 în Centrul Istoric al Municipiului Bistriţa.

La eveniment au participat 156 participanţi din cadrul proiectului „O şansă europeană pentru copiii români” (din Rebrişoara, Năsăud, Bistriţa, Josenii Bârgăului, Prundu-Bârgăului, Tiha Bârgăului, Mureşenii Bârgăului, Tureac, Poiana Stampei); membrii ai echipei de implementare a proiectului, aproximativ 300 membri ai comunităţii bistriţene, jurnalişti din presa scrisă, online şi tv.

Derularea evenimentului

 • Încă de la începutul lunii septembrie cercetaşii bistriţeni împreună cu participanţii la proiectul „O şansă europeană pentru copiii români” au confecţionat 1860 gulguţe (lampioane din hârtie în care se vor aprinde lumânări). Aceste gulguţe au fost confecţionate atât la sediul Centrului Local „Oscar Skrabel” Bistriţa cât şi la domiciliile copiilor.
 • Au fost achiziţionate un număr de 2000 de lumânări.
 • În data de 25.10.2012, incepând cu ora 16.00 au inceput să sosească participanţii. Cu ajutorul acestor copii a fost amenajat spaţiul de prezentare situat în Centrul Istoric al Municipiului Bistriţa.
 • Începând cu ora 17.00 15 elevi din clasa a XII a B de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” Bistriţa au început trasarea locurilor în care au fost amplasate gulguţele(au fost transpuse imagini ale semnului cercetaşilor, penellului lui Corneliu Baba, semnului păcii).
 • La evenimet au participat şi elevi de la Colegiul Tehnic “INFOEL” Bistriţa, Liceul de Arte Plastice “Corneliu Baba” Bistriţa, Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” Bistriţa.
 • La ora 18.15 au sosit şi participanţii de la Poiana Stampei şi cei de pe Valea Bârgăului iar cele 1860 de gulguţe au început să fie aranjate pe contururile trasate. Fiecare gulguţă a „căpătat” câte un pumn de nisip (pentru stabilitate) şi câte o lumânare.
 • La ora 19.00 cu sprijinul tuturor participanţilor (cercetaşi, prieteni ai cercetaşilor din rândul comunităţii bistriţene) cele peste 1800 de lumânări au fost aprinse.
 • La ora 19.30 militarii Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” au defilat, cu torţe aprinse, pe culuarul pregătit de cercetaşi, în cadrul acetui festival.
 • În cadrul evenimentului au fost distrubuite pliante, mape care au conţinut informaţii despre proiectul „O şansă europeană pentru copiii români”, articole, reportaje privind derularea activităţilor din cadrul proiectului.
 • La eveniment a participat şi formaţia de muzică folk a Liceului „Radu Petrscu” Prundu-Bârgăului, formaţia care a încântat participanţii cu melodii cercetăşeşti. La finalul evenimentului participanţii au beneficiat de un program artistic al cercetaşilor.
 • Pe parcursul derulării evenimentului participanţii au primit ceai, suc, apă, fursecuri, saleuri.
 • La închiderea evenimentului locul de desfăşurare a fost curăţat de toate resturile de către participanţi (membrii ai grupului ţintă).
 • Evenimentul „ÎMPREUNĂ” la Festivalul Luminii s-a înscris în calendarul de activităţi al Festivalului Studenţesc Bistriţa „StudFest” Ediţia a II a, 2012.

Presa a fost alături de noi şi a transmis informaţii despre derularea evenimentului.

http://www.rasunetul.ro/spre-bucuria-luminii-0

http://www.timponline.ro/defilare-spectaculoasa-cu-torte-si-festival-al-luminii-in-centrul-istoric-foto/

http://citynews.ro/eveniment/strazile-si-pietonalul-bistritei-scaldate-lumina-de-militari-si-cercetasi-foto-1223806

http://www.youtube.com/watch?v=EZZrQqUP8k4&feature=youtu.be