­­DSC_0678I  N  V  I  T  A  Ţ  I  E

Fundaţia Sfânta Macrina (lider de parteneriat)

Organizaţia Naţională Cercetaşii României,

Fundaţia “The Door”

 Asociaţia APAC Hunedoara

Asociaţia Lamura

 Associação Unidos de Cabo Verde (AUCV)

parteneri în cadrul proiectului

“O şansă europeană pentru copiii români”

au plăcerea să vă invite la conferinţa de presă finală care se va desfăsura joi, 29.08.2013, la Hotel Coroana de Aur (Bistriţa,str. Petru Rares, nr.4), între orele 14.00 şi 15.00

Proiectul ”O şansă europeană pentru copiii români” este la final. Grupul-ţintă al proiectului a fost format din 830 de copii din familii dezavantajate, cu risc de abandon şcolar din Bucureşti, Hunedoara, Bistriţa- Năsăud, Suceava. În cadrul programului, cei 830 de copii au fost implicati în activităţi de educaţie extraşcolară, de recuperare a cunoştinţelor neasimilate la timp în şcoală, de dezvoltare a aptitudinilor a sa snative, a creativita spiritului a simtului civic, a lucrului în echipă – ceea ce a condus la reducerea riscului de abandon şcolar şi la integrarea lor în societate. Pentru ca rezultatul proiectului să fie durabil, iar copiii să beneficieze pe viitor de sprijinul familiilor lor în finalizarea studiilor şi alegerea unei cariere, s-a asigurat consiliere socio-psihologică familiilor din care provin aceşti copii.

 

„Scoala dupa scoala” (www.macrina-europa.ro)

este campania prin care Fundatia Sfanta Macrina a ajutat 92 de copii saraci din Bucuresti sa nu paraseasca scoala.

Copiii au beneficiat de un fel de after school gratuit, in care au activat profesori, psihologi si asistenti sociali. La centrul Fundatiei Sfanta Macrina, copiii au fost ajutati sa isi pregateasca temele sau, dupa caz, in recuperarea scolara. Au participat la cursuri de limba engleza, informatica, matematica, romana, au avut ore de arte martiale si arte plasice, lectii de educatie civica si educatie pentru sanatate, au mers in tabere si excursii tematice. Masa, rechizitele si transportul au fost gratuite.

Fundatia Sfanta Macrina este o organizatie neguvernamentala, acreditata de catre Directia Generala de Asistenta Sociala din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale ca furnizor de servicii sociale. In cadrul acestei organizatii functioneaza : – Centru de Zi pentru copiii aflati in situatii de risc (ofera asistenta copiilor si tinerilor care locuiesc in strada sau provin din familii foarte sarace, cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani); – Centrul rezidential (ofera adapost permanent unui numar de 22 de copii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, cu obiectivul integrarii familiale, scolare si sociale.

 

“Descopera” (www.descopera-apac.ro)

este campania prin care 60 de copii din Hunedoara au fost sprijiniti sa invete experimental stiintele (fizica, biologie, chimie, informatica)

Rezultatele obtinute in cei trei ani de proiect sunt exceptionale: copiii aflati in pericol de a abandona scoala din cauza saraciei au adus la Hunedoara zeci de premii la concursurile judetene si nationale. Doi dintre ei au obtinut locul I pe tara la sesiunea de comunicari stiintifice la chimie, organizata de Universitatea Bucuresti, si premiul Societatii de Chimie din Romania. Altii au demonstrat la un concurs cum poti obtine o baterie de 1,5 V folosindu-ti propriul corp. Acestea sunt cateva dintre rezultatele a trei ani in care copiii au mers de drag in laboratoarele de chimie, fizica sau biologie ale “Descopera”, pentru ca acolo li se arata cum pot aplica teoria predata la orele de curs.

APAC Hunedoara, infiintata relativ recent (2006), are ca scop sprijinirea tuturor activitatilor Colegiului National de Informatica “Traian Lalescu”. A sprijinit logistic aceasta institutie dar s-a remarcat in mod special prin rezultatele uimitoare ale elevilor, in laboratorul sau de fizica: una dintre creatiile lor este o placa zburatoare, pe care te asezi si o poti pilota la cativa centimetri deasupra solului.

 

“Sansa la demnitate” (www.europa.thedoor.ro)

este campania prin care Fundatia ”The Door” Romania a ajutat 300 de copii saraci din Bucuresti sa nu paraseasca scoala.

Din grupul tinta al Fundatiei “The Door” au facut parte si 60 copii cu dizabilitati si 15 cu comportament delincvent. Intreaga activitate s-a bazat pe o metoda originala care foloseste elemente de anatomie, biologie, filozofie si psihologie aplicate in lectii de arte martiale, atletism, gimnastica acrobatica, cascadorie, sporturi de echipa, exercitii de intretinere musculara, miscare scenica, animatie socio-culturala. Unul dintre instructorii copiilor este sensei Lucian Breaban – angajat si antrenor al unei unitati de interventie a Ministerului de Interne. “Artele martiale duc la deprinderea unei discipline care il va ajuta pe copil, orice ar face mai departe. In urma antrenamentului isi vor da seama ca doar prin munca obtin ceea ce vor, si nu pe alte cai”, spune sensei Breaban.

“The Door” Romania este prima fundatie umanitara infiintata in tara noastra dupa Revolutie, cu ajutor norvegian, in februarie 1990. Dispune de un centru social la Mogosoaia, in apropierea Capitalei, inaugurat in 1999 de Regele Harald si Regina Sonia ai Norvegiei.

 

Cercetasii, „Impreuna” cu 360 de copii (eu.scoutbn.ro)

 Cu o istorie de 99 de ani, Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei nu mai are nevoie de prea multe prezentari. Cercetasii Romaniei, organizatie celebra pentru activitatile ei de educatie non-formala, si-a derulat activitatile in tabere de pregatire la Piatra Fantanele. Temele alese au fost comunicare si negociere, elemente de cariera, institutii publice romanesti si europene, ecologie. Totodata, copiii au realizat proiecte care sa duca la imbunatatirea vietii in comunitatea din care fac parte. Cele mai bune idei au fost aduse la cunostinta autoritatilor locale, iar premiantii au mers in Austria pentru schimb de experienta. Anual, in cadrul programului, cercetasii au pregatit in cadrul filialei lor de la Bistrita 120 de copii. Actiunea lor se numeste “Impreuna”.

 

Associação Unidos de Cabo Verde (AUCV) – “Ce cale aleg”

Associação Unidos de Cabo Verde a fost creata in urma cu 20 de ani in orasul Amadora din Portugalia iar de atunci a derulat activitati de sprijin social, economic si cultural pentru populatia locala, in cea mai mare parte originara din Capul Verde, care prezinta indicatori severi de excluziune sociala – somaj, venituri scazute, scolarizare deficitara, instabilitate familiala si lipsa documentarii juridice. In privinta educatiei, Associação Unidos de Cabo Verde a desfasurat activitati pentru recunoasterea si validarea competentelor, consilierea copiilor, tinerilor si adultilor in vederea reluarii scolarizarii si finalizarii nivelurilor de educatie cu obtinerea certificatelor de absolvire corespunzatoare.

In cadrul proiectului “O sansa europeana pentru copiii romani”, expertii AUCV in colaborare cu psihologi, sociologi si cadre didactice din Romania au elaborate un kit pedagogic, activitate intitulata “Ce cale aleg”. Este vorba despre un manual care integreaza  un set de activitati educationale, focalizate pe consolidarea abilitatilor de invatare si a continuturilor curriculumului scolar oficial din Romania (clasele I-IV), folosind tematica profesiilor. Este un instrument pedagogic pe care invatatorii si educatorii il pot folosi atat in clasa, cat si in context educational non-formal. Kitul pedagogic a fost proiectat pentru a atinge urmatoarele obiective: promovarea interesului si entuziasmului copiilor pentru invatatura si scoala, in general; facilitarea constientizarii unor aspecte ale profesiilor (ce profesii exista, ce responsabilitati implica fiecare profesie, ce ofera profesia persoanei care o practica si societatii); consolidarea increderii copiiilor in fortele proprii, dar si cea in colegii si profesorii lor, dezvoltand asftel o legatura emotionala pozitiva cu scoala; stimularea creativitatii copiilor si a autonomiei acestora; facilitarea descoperii talentelor.

Va multumim ca ati fost alaturi de noi in acesti trei ani, ca ati participat la evenimentele noastre. Va asteptam cu drag si joi!

 

 

AGENDA CONFERINŢEI DE PRESĂ

“O şansă europeană pentru copiii români”

Hotel Coroana de Aur (Bistriţa, str. Petru Rares, nr.4)

joi, 29.08.2013

 

14.00 – 14.15: Prezentarea rezultatelor proiectului “O şansă europeană pentru copiii români”

  • Cartea albă a proiectului „O şansă europeană pentru copiii români”

Caterina Nicolae – reprezentant Asociaţia Lamura

 

  • Activitatea „Şcoală după şcoală”

Laura Molnar, reprezentant al Fundaţiei Sfânta Macrina

 

  • Activitatea „Şansă la demnitate”

Mihai Bibicu, reprezentant al Fundaţiei „The Door”

 

  • Activitatea „Împreună”

Sidor Costinaş, reprezentant al Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României

 

  • Activitatea „Descoperă”

Maria Gheorghe, reprezentant al Asociaţiei APAC din Hunedoara

 

14.15 – 14.30:  Prezentarea kitului pedagogic elaborat in cadrul proiectului „O şansă europeană pentru copiii români”

  • Kitul integrează  un set de activităţi educaţionale, focalizate pe consolidarea abilităţilor de învăţare şi a conţinuturilor curriculumului şcolar oficial din România (clasele I-IV), folosind tematica profesiilor.
  • Este un instrument pedagogic pe care învăţătorii şi educatorii îl pot folosi atât în clasă, cât şi în context educaţional non-formal.

Rute Isabel Parreira Moreira, expert Associacao Unidos de Cabo Verde

14.30 – 14.40  Poveştile copiilor

14.40 – 14.50  Dezbateri, întrebări