Tabara de vară

Intreaba orice scolar cu ochii zglobii si un ghiozdan de doua ori mai mare decat spatele lui care este cel mai asteptat moment al anului si iti garantez ca iti va raspunde pe nerasuflate si cu un ritm accelerat al inimii si sunetelor, ca urmare a intersectarii mintii si gurii: VACANTA DE VARA.

Iar acest lucru nu este posibil doar pentru ca vrea sa scape o perioada de materiile care de obicei ii dau batai de cap, ci pentru ca in aceasta maniera va avea mai mult timp la dispozitie pentru a se dedica in totalitate universului mirific al copilariei din care face parte, al zmeilor, al culorilor, al spiridusilor din Peter Pan sau al oricaror activitati care la aceasta varsta au o semnificatie aparte.

O ocazie prin care copii sa aiba parte de lucrurile de mai sus, dar si prin care sa invete sa le imparta cu ceilalti ar fi o tabara. Iata cum  putem aduce copiilor un zambet pe buze si cateva lucruri necesare pe care este indicat sa le stim ininate de a le pune in spate un rucsac, de aceasta data, si de a le ura drum bun.

Pasul 1: Mare sau munte? O problema inevitabila care apare este alegerea locului unde sa-l trimiti in tabara. Tu i-ai face imediat bagajele sa-l trimiti la munte mai ales datorita aerului curat care sigur ii va prinde bine, dar el isi doreste cu ardoare sa vada marea. Este important sa luati decizia impreuna.

Asigura-te ca locul ales este cel mai bun pentru el. Dupa ce v-ati hotarat in privinta taberei, ar fi bine sa aflii cat mai multe despre aceasta. Exista conditiile pe care ti le-ai imaginat? Ce activitati vor desfasura copiii pe parcursul timpului petrecut acolo? Cine ii va indruma?

Si bagajele? Cand vine vorba de calatorii, mamele au obiceiul de a trimite cat mai multe lucruri pentru a nu lipsi nimic odraslelor sale. Este in regula sa-i dai cateva sandvisuri pentru drum, dar nu uita ca el va fi cel care va suporta toata greutatea in caz ca aveai planuri ceva mai ,,grele”. Si inca ceva: daca este prima data cand copilul tau ,,se rupe “ de atmosfera familiala, da-i voie si jucariei sale preferate sa-l insoteasca. Astfel, se va simti mai sigur pe sine.

Pregatirea psihica. Dupa ce l-ai invatat anumite lucruri necesare fara de care nu s-ar descurca (sa isi faca patul singur, sa ia medicamentele la o anumita ora) e timpul sa treci la partea putin mai dificila a acestei experiente. Discutati impreuna deschis si explica-i ca nu vei fi acolo pentru a-l indruma de fiecare data si ca unele decizii vor trebui luate pe cont propriu. Tocmai de aceea este bine sa anticipati anumite situatii. Imaginati-va ca se rataceste de grup in timpul unei drumetii. Intreaba-l cum se va purta in aceasta situatie, dar da-i si sfaturi privind modul in care ar trebui sa actioneze. Un alt inconvenient care ii va smulge cateva lacrimi copilului tau de pe fata este dorul de casa. Acesta este o atitudine normala, dar incearca sa-i explici ca la mijloc e o perioada limitata de timp in care ar trebui sa se simta bine, dupa care se va intoarce la familie pentru a relua lucrurile.  Important este ca aceste sentimente nu sunt foarte accentuate decat pana in momentele in care scolarul incepe sa se integreze in noul grup si sa relationeze cu noii parteneri de joaca.