Rolul adultilorAdultii sunt un factor determinat care modeleaza principiile si realizarea copiilor si tinerilor. Adultii au o puternica influenta asupra ceea ce am devenit, asupra modului în care ne vedem pe noi însine, asupra tuturor lucrurilor ce ne influenteaza pe noi. Adultii joaca cel mai important rol în formarea copiilor si tinerilor, in cresterea si dezvoltarea lor ca personalitati. Educatia trebuie sa se manifeste în permanenta ca o actiune unitara, coerenta, iar implicarea educatiei rezida în stransa legatura dintre adulti, copii si mediul educational. Acest lucru impune ca adultii sa fie parteneri egali în educatia acestora.

„Meseria” de adult este foarte grea. Adultii sunt cei care stabilesc un anumit program zilnic necesar dezvoltarii fizice sanatoase ca alimentarea, activitatile, jocurile, plimbarile, pregatirea de lectii, ora de culcare si multe altele. Un bun ghid pentru copil în primul rand sunt adultii si anume comportamentul lor între ei si fata de semenii lor. Comportamentul adultilor fata de copil reprezinta o faza principala în dezvoltarea normala a stadiilor de viata a copilului. Un mod de comunicare liber exprimat fara agresie, prioritate îi permite copilului sa se simta în primul rand liber în gandire si exprimare, în al doi-lea rand mai deschis spre o comunicarea cu ei si spre o gandire matura mai timpurie.

Un alt rol destul de important în educarea copiilor este atentia din partea adultilor, ei trebuie sa fie cat m-ai atenti la tot ce face copilul, spre ex.sa fie prezenti la activitatile în care participa copii, sa fie interesati de hobiurile copiilor, sa discute cu ei despre activitatile zilnice. Sa iasa m-ai des împreuna la o plimbare, la o distractie. Participarea afectiva a adultilor la necazurile copiilor, la evenimentele din viata acestora, le dau linistea si siguranta. Nu frica, nu teama trebuie sa-l determine pe copil la actiune; e bine sa li se explice natura greselilor savarsite, gravitatea acestora si nu sa se apeleze la masuri autoritare si drastice deoarece ele produc blocaje psihice si dezadaptare sociala.

Adultii din familie formeaza cel mai important din toate grupurile sociale deoarece familia influenteaza si modeleaza persoana umana.  Cercetarile care vin din psihanaliza, psihologia sociala si sociologie sustin ca familia este: adevaratul laborator de formare a persoanei.

„Caci ei vor fi în lume si în viata

Asa cum noi le-am spus si aratat,

Iar ei, la fel vor da povata

Si-un lung popor e-acum de noi format” (Traian Dorz)