DiscursSunt multe provocări care trebuie depăşite. Umblă vorba că există două momente în viaţă în care suntem cu adevărat singuri: cînd ţinem o prezentare/ discurs şi cînd murim. De multe ori, ne e mai teamă de primul decît de al doilea.

 Nu este niciodată uşor să vorbeşti în faţa mai multor oameni. Pe lîngă o pregătire temeinică în domeniul în care vrei să te afirmi, îţi mai trebuie ceva: carisma şi curaj.

O prezentare de succes poate fi cheia dezvoltării personale, dar şi a susţinerii şi promovării mesajului unui proiect. Nu are niciun rost să ne dăm de ceasul morţii. Mult mai indicat este să ne pregătim, pentru că lucrurile să se desfăşoare firesc.

De ce avem nevoie?

1. Cunoaşterea audienţei. Trebuie să înţelegem ce tip de audienţa va participa la întîlnire, care este domeniul în care activează. O audienţă mixtă are aşteptări şi nevoi diferite faţă de una formată numai din student, de exemplu.

2. Implicarea audienţei. Un vorbitor bun are un discurs care provoacă, dar şi inspiră. În plus, putem folosi filmuleţe, prezentări Power Point, planşe, orice este necesar pentru a ne face înţeleşi.

O glumă bine plasată poate destinde atmosfera şi readuce atenţia publicului spre vorbitor.

3. Trageţi concluziile necesare, pentru a unifica părţile prezentării. Finalul este foarte important, fiindcă audienta trebuie să fie răsplătită pentru timpul pe care l-a dedicat ascultării. Acum este şi momentul cînd este imperios necesar ca totul să capete sens, dacă asta nu s-a întîmplat deja.

Să nu uităm de sesiunea de întrebări şi răspunsuri, pentru întrebările la care, poate, nu vreţi să răspundeţi.